Emerald Travels (Emtra AB)
Org.nr: 556897-6368
Box 568, 101 31 Stockholm
Tel: 08 - 400 20 688

Med anledning av Covid-19

Resandet har tagit en paus. För närvarande avråder Utrikesdepartementet från utlandsresor utanför Europa till och med den 15/11 2020 och vi följer självklart dessa riktlinjer. Råd och riktlinjer står under ständig förändring och vi fortsätter att bevaka detta såväl som erbjudanden och uppdateringar från våra paradisöar. Vi vet att ni är många som längtar och så fort vi finner det möjligt återupptar vi resandet till våra underbara destinationer! I samband med detta kommer vi att lansera vår nya spännande hemsida och kommer då att välkomna er åter till Maldiverna, Mauritius & Seychellerna. Så länge är ni alltid välkomna med frågor och funderingar till info@emeraldtravels.com eller 08-400 20 688. Mot bakgrund av rådande omständigheter har vi inte samma möjligheter som vanligt till omedelbara svar, men behandlar din fråga så snart vi kan. Tack för visad förståelse för den situation vi alla befinner oss i.

Bra att veta A till Ö

Adress

Emerald Travels är en internetbaserad resebyrå och vi har ingen besöksadress. Detta är för att ni ska få så bra pris på er resa som möjligt, och vi är övertygade om att vi kan hjälpa er fullt ut via telefon- och e-postkontakt.

Vår postadress är enligt föjande:

Emerald Travels
Box 568
101 31 Stockholm

Air Seychelles

Air Seychelles är det flygbolag som sköter inrikesflygen på Seychellerna på Seychellerna. Med dessa kan ni flyga mellan Mahe och Praslin på ca 15 minuter.

All Inclusive

All Inlcusive innebär att det mesta ingår från början i din resas pris, exempelvis alla måltider, drycker och i många fall även en del utflykter och aktiviteter. Många av våra hotell på Maldiverna och Mauritius erbjuder All Inclusive, medan detta är ovanligt på Seychellerna och endast erbjuds på den privata ön Denis Island samt på Sainte Anne Resort & Spa. Under respektive hotell kan du läsa mer om vad som ingår i All Inlcusive-paketet. All Inclusive gör ofta att totalpriset för din resa blir lägre, men detta varierar försts beroende på vanor och mellan olika hotell. Observera att det alltid finns undantag för vad som ingår i ett ALl Inclusive-paket och att hotellen alltid har såväl mat, dryck och utflykter som inte är inkluderade.

Alkohol

Seychellerna/Mauritius: Seychellerna och Mauritius har mycket strikta regler när det gäller införsel av alkoholhaltiga drycker i landet. Det är endast tillåtet att införa två flaskor vin, likör eller starksprit. Det är möjligt att köpa alkohol på flygplatsen vid ankomsten. Prisnivån är generellt sett lägre än i Sverige.

Maldiverna: På Maldiverna är det strikt förbjudet att införa någon alkohol överhuvudtaget in i landet. Om ni har med er detta vid ankomst till Male beslagtas detta och förvaras på flygplatsen fram till er hemresa. Det är också förbjudet att servera alkohol på restauranger i Maldivernas huvudstad Male. På hotellöarna råder undantagstillstånd och här får alkohol serveras.

Anmälningsavgift

Vid bekräftelse av din resebokning betalas en anmälningsavgift motsvarande 10% av resans pris. Beloppet är specificerat på din resebekräftelse. Resterande belopp betalas senast 20 dagar före avresa. För det fall att ni valt en flygresa med ett flygbolag som inte erbjuder återbetalningsbara biljetter måste hela beloppet för flygresan betalas som anmälningsavgift.

Atoll

En atoll är en ringformad struktur bestående av korallöar som omfamnar en lagun. Ordet användes ursprungligen på Maldiverna men har nu kommit att benämna likformade strukturer världen över.

Avbeställningsskydd

Om avbeställningsskydd tecknats och skäl för giltig avbeställning uppnås och bevisas, återbetalas hela resans pris med undantag för en expeditionskostnad på 200 kronor. Avbeställningsskyddet träder i kraft vid allvarlig sjukdom eller olycksfall hos resenär, medresenär eller nära släkting (syskon eller föräldrar), samt vid andra händelser som gör det orimligt för resenär eller medresenär att genomföra den planerade resan.

Om du behöver utnyttja ditt avbeställningsskydd, vill vi att du snarast kontaktar oss. Vi kommer efter detta att efterfråga relevanta intyg som bevis på giltig avbeställningsanledning. Resans totala belopp minus expeditionsavgiften återbetalas till uppgivet konto inom 14 dagar.

Avbokning

Vi tillämpar Paketreselagen och har därför enligt dess tredje paragraf följande bestämmelser vad gäller avbokning av din resa:

Datum för avbokning Belopp att betala
Mer än 30 dagar före avresa 10 % av resans totalbelopp
Mellan 30 och 14 dagar före avresa 25 % av resans totalbelopp
Mellan 14 dagar och 72 timmar före avresa 50 % av resans totalbelopp
Mindre än 72 timmar för avresa 100 % av resans totalbelopp

Speciella regler gäller då du lagt avbeställningsskydd som tillval till resan, detta kan du läsa mer om under avbeställningsskydd ovan.

En del flygbolag har endast biljetter som inte är återbetalningsbara. I dessa fall kan vi inte återbetala den del av er resa som motsvarar flygresan. I dessa fall gäller ovanstående regler endast för den del av er resa som motsvarar hotellvistelsen.

Avresa

Tid och datum för din avresa anges på din bokningsbekräftelse samt på dina biljetter. Var på flygplatsen i god tid. Vi rekommenderar att ni checkar in minst två timmar före planets avgångstid. Många av flygbolagen erbjuder också möjligheten att checka in online vilket är ett smidigt.

Bagage

Olika flygbolag har olika bestämmelser vad gäller maximala mått och vikt på handbagage respektive incheckat bagage under din resa. Generellt kan sägas att 5 kg handbagage och 20 kg incheckat bagage accepteras. På Maldiverna accepteras som högst en bagagevikt om 25 kg per passagerare då transfern sker med sjöflyg eller inrikesflyg, så denna maxgräns måste accepteras även om det internationella flygbolaget har en högre viktgräns. Detta gäller även inrikesflygen på Seychellerna. Fråga oss för uppgifter om just ditt flygbolag.

Bankomater

Bankomater finns att tillgå på Mahe, Praslin och La Digue på Seychellerna samt på huvudön Male på Maldiverna. På Mauritius finns gott om bankomater på alla större orter och städer. Gemensamt för alla resmålen är dock att kortbetalning accepteras på alla hotell, och oftast betalar du din sammanslagna nota från samtliga dagars måltider och utflykter den sista dagen. Observera att bankomaten på Maldivernas flygplats endast erbjuder uttag av den inhemska valutan, medan det är USD eller Euro som används på hotellöarna.

Betalning

Vi tillämpar betalning genom bankgiro. Den faktura som sänds ut vid bokning av resan gäller för både anmälningsavgift och slutbetalning.

Biljetter

Eftersom flygtider kan förändras, skriver vi normalt inte ut dina biljetter förrän tidigast 4 veckor innan avresan. Då skickas dessa hem till er i pappersform till den adress ni registrerat hos oss i samband med faktureringen.

Bokning

Ni kan läsa om hur ni bokar en resa hos Emerald Travels under rubriken "Vanliga frågor"

Bröllop och bröllopsresa

Öarna i Indiska oceanen lämpar sig utmärkt för både bröllop och bröllopsresor. På Mauriius och Seychellerna går det att vigas laggiltigt och även den juridiska delen av bröllopet kan således ske fullt ut på dessa öar. På Maldiverna kan endast en symbolisk vigselceremoni genomföras medan den juridiska delen av vigseln måste utföras i Sverige. Ni kan läsa mer om bröllopsresor och se våra erbjudanden under rubriken bröllopsresor.

Bröllopsdag

Hos Emerald Travels kan ni också få extra bra erbjudanden om ni firar er bröllopsdag i samband mer er resa. Ofta erbjuds samma exklusiva förmåner som för resenärer på bröllopsresa, så glöm inte bort att specificera att ni firar bröllopsdag vid er initiala förfrågan till oss. Följande bröllopsdagar kvalificerar vanligtvis för dessa exklusiva erbjudanden: Tennbröllop (10 år), Kristallbröllop (15 år), Porslinsbröllop (20 år), Silverbröllop (25 år), Pärlbröllop (30 år), Korallbröllop (35 år), Rubinbröllop (40 år), Safirbröllop (45 år) samt Guldbröllop (50 år). Liksom vid bröllopsresor har hotellen individuella kriterier för vilken tidsperiod som får ha förflutit sedan bröllopsdagen för att dessa erbjudanden ska gälla, fråga oss så berättar vi mer.

Cyklar

Att cykla är ett bra och naturnära sätt att utforska öarna i Indiska oceanen. Cyklar finns att låna gratis på många av våra hotell, och kan hyras mot en mindre avgift på andra. Speciellt på ön La Digue på Seychellerna förekommer transport med cykel i mycket hög utsträckning.

Dricks

Dricks uppskattas alltid på hotell och restauranger och öarna i Indiska oceanen utgör inget undantag. Dricks ingår generellt sett inte i kostnad för exempelvis halv- eller helpension. 5-10 % är en lagom nivå.

Dykning

Maldiverna: Dykning fungerar hela året, Vattnet är klarast på den västra sidan av respektive atoll under maj till november samt på den östra sidan av atollerna under den resterande delen av året.

Mauritius: Mauritius lämpar sig också utmärkt för dykning, speciellt västkusten (vid stranden Flic en Flac) där det finns flera övergivna vrak.

Seychellerna: Seychellerna rankas som en av världens 10 bästa destinationer för dykning, och antalet arrangörer både inom och utanför hotellanläggningarna är många. Det kristallklara vattnet i kombination med en rik biologisk mångfald gör dykning på Seychellerna extra speciell. Om du vill ha en idé om hur dykning på Seychellerna kan vara ska du se Philippe Costeus film ”Den tysta världen” som är filmad i Seychellernas undervattensvärld. April-maj och oktober-november är de bästa perioderna för dykning eftersom vattnet är som allra klarast då.

Elektricitet

Samma spänning, ca 220 volt, som i Sverige används på alla våra öar. Dock kan kontakterna i vissa fall skilja sig från våra svenska, även om de flesta hotell har installerat uttag som klarar flera olika typer av kontakter. Hotellen har annars ofta en adapter att låna ut.

Emerald Travels

Emerald Travels är namnet på vårt reseföretag. Vi erbjuder skräddarsydda resor till Indiska Oceanen. Du kan läsa mer om företaget under rubriken "Om oss" till vänster.

Emtra AB

Emerald Travels drivs i aktiebolaget Emtra AB med organistaionsnummer 556897-6368.

Festivaler

Seychellerna: En veckolång kreolsk festival hålls årligen på Seychellernas huvudö Mahe med början den 28:e oktober och pågår därefter i ca en vecka. Det hålls också festival på La Digue den 15: e augusti.

Flygbolag

På Emerald Travels samarbetar vi endast med mycket väletablerade flygbolag som hjälper oss att förgylla er resa till och från Maldiverna, Mauritius eller Seychellerna. Exempel på dessa flygbolag är Qatar Airways, Emirates, Turkish Airlines samt British Airways. Ni kan självklart komma med önskemål inför er resa om ni önskar ett speciellt flygbolag genom att specificera detta i övriga upplysningar i frågeformuläret. Vi kommer annars att föreslå det billigaste alternativet som finns tillgängligt för er specifika reseperiod. På Maldiverna och Seychellerna sker transfer till många hotell med inrikesflyg. Flygbolaget som ni flyger inrikes med i Seychellerna heter Air Seychelles, medan bolaget som står för transport med sjöflyg på Maldiverna benämns Trans Maldivian Airways (TMA).

Flygplatser

Sverige: Vi erbjuder resor från Stockholm (Arlanda), Köpenhamn (Kastrup) och Göteborg (Landvetter).

Maldiverna: Den internationella flygplatsen på Maldiverna ligger på en egen ö tätt intill Male som kallas Hulhule. Själva flygplasten bär numera namnet Ibrahim Nasir International Airport. Båtresan mellan flygplatsön och huvudön/huvudstaden Male tar ca 10 min. Vid inrikesflyg inom Maldiverna används oftast sjöflyg. I vissa fall landar sjöflygen alldeles intill hotellön, medan de vid andra tillfällen landar vid en brygga strax utanför anläggningen varifrån ni sedan reser med båt den sista biten.

Mauritius: Den internationella flygplatsen heter Sir Seewoosagur Ramgoolam International Airport, förkortas SSR eller internationellt MRU, och är belägen på den sydöstra delen av ön.

Seychellerna: Seychellernas internationella flygplats är belägen på Mahe och benämns SEZ, Seychelles International Airport. Det finns också en flygplats på Praslin (Praslin Island Airport). La Digue och Silhouette saknar flygplatser. På La Digue finns däremot en helikopterplatta.

Flygresa

Flygresan mellan Sverige och Maldiverna, Mauritius eller Seychellerna tar med mellanlandning ca 13-17 h med en aktiv flygtid på ca 12h. Mat på flyget ingår alltid och serveras ofta flera gånger under flygningen. Vi rekommenderar er i första hand att välja ett flygalternativ med endast en mellanlandning.

Försäkringar

Vi kan inte nog understryka vikten av en giltig och vältäckande reseförsäkring. Vi samarbetar med Gouda reseförsäkringar och erbjuder er att köpa försäkring genom oss i samband med att ni bokar er resa. Om ni väljer att inte inkludera denna reseförsäkring, är det ert ansvar att se till att ni har en reseförsäkring inför avresa.

Golfbanor

Maldiverna: Maldiverna har just fått sin allra första golfbana på Kuredu Island Resort som består av 6 hål, men i planerna för framtiden finns även en magnifik flytande 18-hålsbana. Maldiverna är dock inget golfresemål, utan vi rekommenderar istället Mauritius eller Seychellerna för golfintresserade resenärer.

Mauritius: På Mauritius finns följande 18-håls golfbanor: Anahita, Belle Mare Plage Golf Hotel and Resort, Golf au Chauteau, Ile aux Cerfs, Le Paradis och Tamarina. Utöver dessa finns en uppsjö 9-hålsbanor.

Seychellerna: Det finns två golfbanor på Seychellerna, varav en på Mahe (Reef Club Golf Hotel) och en på Praslin (Constance Lemuria Resort of Praslin). För den som önskar spela golf på Seychellerna rekommenderar vi boende på Constance Lemuria Resort i första hand.

Gouda reseförsäkringar

Vår samarbetspartner inom försäkringsbranschen. Gouda reseförsäkringar är etablerade i Norden sedan 1994 och erbjuder vältäckande reseförsäkringar till våra resenärer. För mer information om reseförsäkringar, kontakta oss eller Gouda reseförsäkringar (tel +46 8 615 28 00).

Hemresa

Närmare information om när ni hämtas från hotellet för att påbörja er hemresa får ni genom ert hotell senast kvällen innan avresa.

Hotell

Generellt sett håller hotellen på Maldiverna, Mauritius och Seychellerna en mycket hög standard då dessa destinationer är att betrakta som lyxresemål. De hotell som presenteras på vår hemsida är handplockade av oss för sina goda kvalitéer och höga betyg från resenärer. Om ni är intresserade av ett hotell utanför vårt program gör vi vårt bästa för att ordna detta. Tveka därför inte att kontakta oss om det är något hotell som ni är intresserade av som inte finns med på hemsidan.

Maldiverna: Utmärker sig med principen en ö - ett hotell. Alla kategorier av hotell finns.

Mauritius: Mauritius är vida känt för sin höga standard på hotell och en uppsjö lyxhotell finns kring hela ön.

Seychellerna: De allra flesta lyxhotellen är belägna på Mahe, medan La Digue har ett större utbud av så kallade gästhus och mindre hotell. På Praslin finns både lyxhotell och lite enklare hotell, medan det på exempelvis Silhouette och Denis Island endast finns ett hotell per ö.

Hälsa

Maldiverna, Mauritius och Seychellerna räknas traditionellt som mycket säkra destinationer att semestra på och tropiska sjukdomar såsom malaria är sällsynta. Konsultera dock alltid en läkare eller vaccinationsbyrå för att få den senaste informationen gällande hälsorekommendationer inför din resa då dessa är färskvara och kan ändras snabbt.

Internetanslutning

Wi-Fi finns numera att tillgå på de flesta av hotellen på Maldiverna, Mauritius och Seychellerna. Se vidare under respektive hotellinformation för att få reda på vad som gäller på just ditt hotell. Tänk på att stänga av så kallad data-roaming på din mobiltelefon då du åker utomlands eftersom det annars kan bli mycket dyrt.

Incheckning

Incheckningstid på hotellet efter att ni nått er destination anges av hotellen själva, men generellt sett kan detta ske mellan klockan 14 och 16. Se vidare under respektive hotellbeskrivning för mer exakt information om just ditt hotell. För en garanterad tidig incheckning vid ankomst före utsatt incheckningstid måste detta förbokas och förbetalas, kontakta oss för vidare information kring detta.

Kammarkollegiet

Se Resegaranti

Klagomål

Vi hoppas givetvis att våra resenärer är nöjda med oss och med sin resa, något som vi jobbar hårt för att uppnå. Om klagomål trots detta skulle uppstå, ska dessa meddelas oss redan under resans gång, så att vi redan under er pågående vistelse kan rätta till eventuella brister. Vänligen sänd ett e-postmeddelande till info@emeraldtravels.com omgående om en sådan brist skulle uppstå. Eventuella klagomål ska påtalas redan under resan, men som allra senast 14 dagar efter hemkomsten för att vi ska hantera dessa.

Kläder

Vilka kläder du tar med dig till ditt resmål är självklart upp till dig. Vi önskar dock informera om att de flesta av våra hotell har en klädkod för middagsrestaurangerna som innebär långbyxor och finare skor för män och liknande alternativt klänning/kjol för kvinnor. Hotellen på Mauritius och Seychellerna är har har en betydligt striktare klädkod generellt sett än hotellen på Maldiverna

La Digue är den näst minsta av öarna på Seychellerna till vilka vi på Emerald Travels erbjuder resor.

Mahe

Mahe är Seychellernas största ö. Här finns de flesta av örikets lyxhotell och många av dess sevrädheter. Mahe är en bergig ö med mycket grönska.

Maldivian Air Taxi

Tidigare namnet på ett av två sjöflygsbolag på Maldiverna. De två bolagen har nu slagits samman och lyder tillsammans under namnet Trans Maldivian Airways. Man kan fortfarande se namnet Maldivian Air Taxi på en del av sjöflygen.

Male

Maldivernas huvudö och huvudstad. Mycket tätbefolkad och utgör inget bra alternativ för en strandsemester. För den som har en sen hemresa kan det dock vara intressant att ta en promenad i huvudstaden och se hur merparten av Maldivernas befolkning lever. Båten mellan flygplatsön och Male kostar ca 1 dollar per person.

Organisationsnummer

Emerald Travels drivs i aktiebolaget Emtra AB med organistaionsnummer 556897-6368.

Pass

För att komma in i Maldiverna, Mauritius och Seychellerna måste du ha ett pass vars kvarvarande giltighetstid överstiger 6 månader. Förbeställda visum behövs ej för svenska medborgare utan utfärdas i samband med din ankomst.

Pengar

Seychellernas officiella valuta är Seychelliska Rupee, Maldivernas valuta heter Rufiyaa (MRF) och på Mauritius betalar man med Mauritian Rupee (Rs). På Maldivernas hotellöar gäller dock antingen USD eller Euro som valuta, även om den inhemska valutan också accepteras för betalning i vissa fall. Prisnivån är väldigt varierande. I vanliga butiker och på restauranger är prisnivån ungefär som svenska priser. Prisnivån på mat och dryck på vissa av de mest exklusiva hotellen kan vara avsevärt högre än i Sverige.

Port Louis

Port Louis är Mauritius huvudstad och den största staden på ön. Staden ligger på den nordvästra delen av ön och kan besökas för exempelvis marknader eller hästkapplöpning.

Post

Maldiverna: Postkontor finns endast på Male. Samtliga resorter säljer frimärken och kan posta dina vykort åt dig.

Mauritius: Postkontor finns i större städer och byar och har öppet måndag-lördag. Det rekommenderas att du postar brev antingen på dessa kontor eller från hotellen, då övriga brevlådor töms sällan.

Seychellerna: Postkontor finns i Victoria på Mahe, samt på Praslin. Frimärken kan dock köpas på de flesta hotell som också kan posta vykort åt dig.

Praslin

Praslin är den tredje största av de öar på Seychellerna som vi ordnar resor till. Detta är en mycket vacker ö med många stränder som placerar sig bland världens allra vackraste. På Praslin växer också det träd som ger frukten Coco De Mer, Seychellerna nationalsymbol. .

Religion

Ungefär 90 % av befolkningen på Seychellerna är katoliker. Utöver detta finns även flera andra religioner representerade. Islam är den officiella religionen på Maldiverna, medan hinduismen dominerar på Mauritius.

Resegaranti

Emerald Travels har enligt resegarantilagen ställt resegaranti hos kammarkollegiet. Denna garanti berättigar dig som resenär till ersättning vid exempelvis konkurs eller andra oförutsedda händelser. För mer information om resegarantilagen och din resegaranti, vänligen kontakta Kammarkollegiet på telefonnummer 08-700 08 00 eller besök Kammarkollegiets hemsida.

Rumskategorier

De flesta hotell erbjuder olika rumskategorier i varierande prisklasser såsom rum med trädgårdsutsikt, rum med havsutsikt eller extra stora sviter med egna pooler. Du kan läsa under respektive hotell vilka rumskategorier som finns på ditt hotell. Oftast blir resan billigare om man kan tänka sig ett rum utan havsutsikt eller egen pool, men dessa är självklart utmärkta val om ni vill unna er det där lilla extra. Vi har valt att benämna hotellens respektive rumskategorier med sina engelska namn för att undvika missförstånd. Under varje hotellbeskrivning är rumskategorierna angivna efter prisnivå med det billigaste rummet först och det dyraste sist. I de fall där ett rums storlek finns uppgivet så är även terrass och eventuell uteplats inkluderad i den totala storleken. Vänligen specificera vid din förfrågan vilken rumskategori som önskas.

Sjukvård

Maldiverna: Sjukhus finns på huvudön Male. Det finns också mindre kliniker på den del lokalbefolkade öar runtom i övärlden. De flesta hotell som ej ligger i närheten av Male eller annan sjukvård har en doktor och/eller sjuksköterska på hotellet. Fråga oss så berättar vi mer kring vad som gäller på just ditt hotell.

Mauritius: Fyra sjukhus finns på ön samt flertalet mindre kliniker. Även de större hotellen har tillgång till läkare. Nummer till ambulans är 114.

Seychellerna: Det finns ett sjukhus på Mahe, två mindre kliniker på Praslin och en mindre klinik på La Digue. Nödnumret på Seychellerna är 999. Numret till sjukhuset Mount Fleuri på Mahe är 388000.

Sjukvård erbjuds generellt till egen bekostnad på öarna i indiska Oceanen. Det är därför viktigt att du innehar en reseförsäkring.

Sköldpaddor

Sköldpaddor finns det många av i Indiska Oceanen, och är speciellt talrika på några av öarna. Under vissa tider på året kommer sköldpaddorna upp på stränderna för att fortplanta sig och vissa stränder kan då vara avspärrade för detta ändamål. På Seychellerna bor även världens äldsta sköldpadda Esmeralda. De flesta öarna på Seychellerna har upprättat reservat där jättesköldpaddor kan beskådas.

Silhouette

Silhouette är en stor och bergig ö belägen sydväst om Mahe. På ön finns hotellet Hilton Seychelles Labriz Resort & Spa.

Stränder

Stränderna i Indiska Oceanen lever upp till även de högst ställda kraven. De kan vara lite olika i fråga om djup, bottenkvalitet och faciliteter. I de fall vi har ytterliggare information om detta har vi försökt specificera denna under respektive hotellbeskrivning.

Sol

Hög solskyddsfaktor bör användas eftersom Maldiverna, Mauritius och Seychellerna ligger mycket nära ekvatorn och solen är mycket stark även under molniga dagar. Ta gärna med solskyddskräm hemifrån då denna är billigare att köpa i Sverige.

Språk

Maldiverna: Huvudspråket är Dhivehi vilket är ett språk med influenser från arabiska, hindi och engelska. De flesta på huvudön Male och på hotellen pratar bra engelska, men många maldiviska invånare utanför turistsstråken pratar enbart Divehi. Dhivehi har ett eget alfabet med 24 bokstäver och skriftspråket kallas Thaana. Texten läses från höger till vänster.

Mauritius: Engelska är officiellt språk, men kreol och franska pratas mest i vardagen.

Seychellerna: Huvudspråket på Seychellerna kallas kreol och härstammar från franskan. De allra flesta, inte minst hotellpersonal och andra inom turistbranschen, pratar även mycket bra engelska och franska.

Telefoni

De flesta svenska mobiler fungerar på öarna i Indiska Oceanen, men hör för säkerhets skull med din operatör inför avresa. Tänk på de höga samtalspriserna och ring inte i onödan. Det kan ofta vara billigare att köpa ett kontantkort på plats än att ringa hem från din mobil.

Maldiverna: Maldivernas landskod är +960.

Mauritius: Mauritius landskod är +230. Det finns två mobiloperatörer: Emtel och Orange.

Seychellerna: Seychellernas landskod är +248. Den lokala operatören heter Cable and Wireless.

Tidzon

Maldiverna: Maldiverna befinner sig i en tidszon som medför att klockan här är 4 timmar före Sverige under vintertid samt 3 timmar före under den svenska sommartiden.

Mauritius/Seychellerna: Mauritius och Seychellerna är i samma tidszon, vilket innebär 3 timmar före svensk vintertid och 2 timmar före svensk sommartid.

Trafik

Det går att hyra bil för att se sig om på de större öarna. På Mauritius, Maldiverna och Seychellerna kör man på vänster sida av vägen, varför man bör ta det extra försiktigt som svensk turist som är ovan vid detta. Vägarna är inte i svenskt skick och trafiken kan vara ganska hetsig. Andra sätt att transportera sig på är med buss, cykel, taxi eller oxkärra, se vidare under rubriken transport nedan.

Transfer

Seychellerna: Transfer mellan flygplatsen och ert hotell består av taxi i kombination med båt eller flyg i de fall då ni ska till andra öar än den som hyser den internationella flygplatsen. Vilken typ av transfer som är aktuell för just din resa framgår av ditt resedokument. I vissa fall kan valet finnas mellan flyg och båt och vi kommer i dessa fall vid bokningen att lägga fram dessa valmöjligheter. All transfer på ert resmål ingår i resans totalpris. Transfern mellan ditt hem och din avreseflygplats ingår inte och ombesörjs inte av Emerald Travels om inte detta är speciellt avtalat, exempelvis då flygresan sker i Business Class.

På Maldiverna är det vanligaste att respektive hotell ordnar transfer till sin ö. Detta kan ske med båt eller sjöflygplan, vilket specificeras i din resebekräftelse. Eftersom inga av våra hotell är belägna på huvudön Male blir det alltid aktuellt med antingen båt eller flyg för transport till slutdestinationen. Båtresans tidsåtgång skiljer sig åt beroende på hur långt bort din atoll är belägen.

På Mauritius sker transfern med taxi från flygplatsen till ditt hotell.

Transport

Maldiverna: Maldivernas öar är mycket små och består mestadels av sand, varför vägar i dess egentliga bemärkelse inte förekommer. Att hyra bil eller åka taxi är därför endast aktuellt om du vill se dig omkring på huvudön Male. Du kan dock ta dig från ena sidan av Male till den andra till fots på ca 30 minuter, så bil är inte heller nödvändigt för att utforska Male. På Maldiverna kör man på vänster sida av vägen. Det finns inga bussar eller tåg på Maldiverna. Vissa hotell på Maldiverna har cyklar till låns, men behovet är även här litet på grund av öarnas mycket ringa storlek.

Mauritius: På Mauritius finns 180 mil vägar, varav de flesta är i bra skick men mycket smala. Även här kör man på vänster sida. Skyltningen kan ofta vara något bristfällig. Bensinstationer finns utspridda över ön och är öppna till ca 19.00. De anställda tankar åt dig. Flera biluthyrningsfirmor finns, körkort krävs. Det finns gott om bussar på Mauritius.Att åka buss på Mauritius är mycket billigt.Taxibilar finns och officiella sådana har gula skyltar med svart text. Oftast används inte taxameter utan förutbestämt pris, så kom överens om priset innan avfärd. Det kan vara ett prisvärt alternativ att se ön genom att hyra en taxichaufför för en hel dag som visar er runt och väntar på er medan ni besöker sevärdheter. Här gäller dock samma sak, priset måste förhandlas före avresa. Ni kan också förbeställa en bil för en dags helutflykt genom oss, fråga oss så berättar vi mer. Moped kan också hyras på Mauritius. Hjälm måste bäras. Cyklar kan hyras eller lånas på de flesta hotell.

Seychellerna: Bussar finns på Mahe och Praslin. Bussnätet är begränsat, speciellt på Praslin, men relativt väl fungerande. Att cykla är ett utmärkt sätt att ta sig fram på Seychellerna. Cyklar finns att låna på många hotell utan extra kostnad. På La Digue finns extra många cykeluthyrningar då ön är speciellt lämpad för cykelutflykter. På Mahe och Praslin kan bil hyras. På La Digue förekommer också den något annorlunda transportformen oxkärra, en transportform som får dig att inte bara transporteras till ditt slutmål, utan även tar dig med på ett resesätt med flerhundraåriga anor.

Utcheckning

Anges av hotellen själva, generellt sett mellan 10 och 12. Se vidare respektive hotellbeskrivning för exakt information.

Vaccination

Det är resenärens eget ansvar att i god tid före resan kontakta en läkare eller vaccinationsbyrå för att få den senaste informationen gällande rekommenderade vaccinationer.

Valuta

Se pengar och prisnivå.

Valle De Mai

Nationalpark på ön Praslin där världens största kokosnöt växer. Utgör en bra dagsutflykt om du besöker Praslin.

Vatten

Drick endast vatten på flaska då kranvattnet visserligen ofta är tjänligt men inte att rekommendera för turister. Flertalet hotell erbjuder gratis flaskvatten på rummet. Detta gäller samtliga öar.

Victoria

Victoria är namnet på Seychellernas huvudstad som är belägen på Mahe. Läs mer om denna världens minsta huvudstad under vår information om Mahe.

Villkor

Läs våra allmänna villkor här

Visum

Ni behöver ett giltigt pass samt ett formulär som utdelas och fylls i under flygturen. Ett förbeställt visum behövs inte för svenska medborgare som besöker Maldiverna, Mauritius eller Seychellerna eller Maldiverna som turist, utan erhålls vid inträde i landet.

Väder

Vädret på våra resmål är tropiskt och det är därför varmt året runt. Dock lämpar sig respektive resmål allra bäst under olika delar av året. Läs mer om vädret på ditt resmål under respektive resmålsbeskrivning.

Ändringar

Vi förbehåller oss rätten till ändringar i reseplaneringen vid omständigheter som uppstår utanför vår kontroll, såsom överbokade hotell och ändringar i flygskatter. I de fall då sådana ändringar uppstår, kontaktar vi berörda resenärer omedelbart och ger i samband med detta resenären möjlighet att ta ställning till om förändringen medför att denne önskar av-, eller omboka sin resa, eller om förändringen accepteras. Om förändringen ej godtas, kan resan avbokas och samtliga kostnader återbetalas i detta fall.

Öar

Seychellerna består av 115 öar, varav Emerald Travels erbjuder resor till fem; Mahe, Praslin, La Digue, Silhouette och Denis Island. Maldiverna består av 1200 öar varav långtifrån alla är bebodda. På Mauritius finns endast hotell på huvudön, men många av hotellen har små privata öar utanför dess respektive kustremsa.

Överlåtelse

Din resa kan under speciella omständigheter överlåtas till en annan resenär, men resenärerna är i dessa fall skyldiga att betala uppkomna kostnader för förändringen såsom exempelvis namnändring hos flygbolag.